Kulinárska dobrota s omladzovacím účinkom, špargľa

spargla

Ak ste gurmáni a radi si vychutnávate rôzne špeciality, nezabudnite, začalo ,,špargľové šialenstvo“. Špargľa, ktorá má v našich zemepisných podmienkach sezónu len tri mesiace, zahajuje svoju sezónu. Mnohé reštaurácie ju ponúkajú ako lahôdku vo svojom menu. A pomenovanie ,,delikatesa, lahôdka, či liečivý zázrak“, jej určite právom patrí. Sezóna špargle začína obvykle v polovici apríla. Končí sa však vždy rovnako, na svätého Jána. Už v starom Egypte bola špargľa delikatesou – išlo o divú špargľu. Patrí k základným zeleninám na prevenciu rakoviny. V minulosti sa používala predovšetkým ako liek. Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania. Za vlády Ľudovíta XIV. sa rozšírilo pestovanie bielej špargle vo Francúzsku a neskôr v ostatnej Európe.
spargla_clanokDnes sa pestuje takmer na celom svete. Poznáme bielu, zelenú a fialovú. Hovorí sa jej tiež ,,afrodiziakum“, dokonca v stredoveku bola zakázaná jej konzumácia v niektorých kláštoroch. Neskôr ju ľudia údajne vešali na domy, ako ochranu pred hromami. Obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, má málo kalórií a močopudný účinok. Je dobrá aj proti vypadávaniu vlasov, na škvrny na koži, či liečbu prostaty. Prečisťuje krv, obsahuje probiotický cukor inulín, ktorý dlhodobo zvyšuje užitočný počet baktérií v pečeni. Je ideálna pre budúce mamičky, pomáha predchádzať rizikám v tehotenstve. Má mierne laxatívne účinky, podporuje hygienu hrubého čreva. Je takmer bezkalorická, 100g obsahuje len 100 kJ. Najväčšími znalcami špargle sú Nemci, Holanďania alebo Dáni. Tí jej zjedia najviac. Pre mužov je veľmi vhodná, chráni ich pred impotenciou, pretože glutatión a vitamín A dokážu regenerovať a udržať vitalitu spermií.
Ako ju správne jesť? Kedysi sa špargľa nemohla krájať. Dôvod bol, aby kov nezobral pri krájaní chuť. Dnes sa špargľa krájať môže. Ale je to samozrejme na každom z nás. Inak čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia, chutnejšia a sladšia.
Dostali ste chuť na túto delikatesu, alebo ste si ju už pripravili na nejaký spôsob? Možno sa chystáte vychutnať si špeciálne variácie z nej v reštaurácií?

Prajem Vám dobrú chuť, alebo ako hovoria v južnej časti Slovenska ,,Na zdravie!“.

Vyskúšajte: Keďže špargľa má močopudný účinok, vďaka ktorému sa z tela odbúravajú škodlivé látky, odborníci odporúčajú týždňovú špargľovú kúru. Počas nej by ste mali mať na obed ako hlavný chod špargľu a vypiť počas dňa dve šálky vývaru, ktorý získate zo šupiek a koncov. 🙂

Vaša Iwka

 

http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=254&Itemid=30

 

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.

Dostávajte každý týždeň do schránky naše články
Nikdy nedáme váš mail niekomu inému.