Medvedí cesnak, zdravá rastlinka, posol jari

Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku.

Medvedí cesnak – Allium ursinum, rastie po celej Európe, ale aj v časti Ázie. Už celé tisícky rokov ľudia poznajú jeho priaznivé účinky, hlavne pri liečbe mnohých ochorení. Okrem ľudí je obľúbený aj u lesných zvierat, napríklad u diviaka či medveďa hnedého. Hovorí sa, že keď sa medveď zobudí zo zimného spánku, práve medvedí cesnak je prvou rastlinkou, ktorú vyhľadáva. Rozkopáva zem, aby sa dostal k jeho cibuľkám. Vraj ho vedie inštinkt, aby si po zime prečistil žalúdok, črevá i krv.

Ľudia si všimli, že vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli novú silu. Začali preto prvú jarnú rastlinku používať na jarné prečistenie. Medvediemu cesnaku sa ľudovo vraví medvedí lenek. Jeho listy sú podobné konvalinke. Jasno zelená stonka s bielym okolíkom kvetov je vysoká až do 30 cm. Nezameniteľná je však jeho výrazná vôňa a korenistá chuť.

Medvedí cesnak má v podstate také vlastnosti, ako cesnak kuchynský, len oveľa liečivejšie. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, v ktorom je ukrytá energia slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať. Vhodný je najmä ako súčasť jarných kúr, na prečistenie organizmu. Pretože listy v suchom stave strácajú liečivé účinky, na jarné prečisťovanie sa používajú čerstvé. Narezané listy stačí narezať nadrobno a dať na maslový chlieb. Alebo ich možno jemne nakrájať a pridať do polievok či iných jedál. Podávať ho môžeme aj ako šalát či špenát.

Medvedí cesnak má vraj detoxikačné účinky na organizmus

Pravidelne ho používam na prečistenie tráviaceho systému, obličiek, močových ciest. Verím mojej babičke, ktorá tvrdí, že má antibakteriálny účinok, podporuje hojenie otvorených rán, pomáha pri liečbe žalúdočných vredov, či rôznych kožných vyrážok.

Medvedí cesnak sa poslednom období opäť dostáva na výslnie a nachádza si popredné miesto v našich kuchyniach. Medvedí sa dá nazbierať priamo v prírode.

A tu je pár receptov pre šikovné gazdinky 

Rýchla vajíčková nátierka s jarným zázrakom, medvedím cesnakom

Potrebujeme:
Medvedí cesnak, vajíčka, smotanovú nátierku, tvaroh, cibuľu

Postup:
Medvedí cesnak pod studenou tečúcou vodou umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Uvaríme si vajíčka na tvrdo (10 minút variť vode) a potom ich ošúpeme. Nadrobno nakrájame cibuľu. Všetky prísady zmiešame v jednej miske a vidličkou ich poriadne postláčame.

Pečené mäso s Medvedím cesnakom a tvarohovými ňokmi podľa Jaroslava Žideka

Pečené mäso s Medvedím cesnakom:
10 ks tenkých plátkov slaniny, 30 ks lístkov Medvedieho cesnaku, 300g bravčovej panenky, soľ, korenie, rasca, voda

Postup:
Plátky slaniny poukladáme na dosku. Na ne vyskladáme lístky medvedieho cesnaku tak, aby sa prekrývali. Na slaninu a lístky medvedieho cesnaku položíme mäso. Osolíme, okoreníme. Pridáme ľahko podrvenú rascu a med. Zabalíme. Aby sme mali istotu, že slanina z mäsa nespadne, rolku previažeme. Mäso dáme na panvicu. Je dobré panvicu priklopiť pokrievkou, aby sa nám mäso opekalo rovnomerne. Pomaly opekáme cca 10 -15 minút. Mäso postupne otáčame, aby vo vnútri ostalo krásne ružové. Vďaka medu, slanine  a šťave z mäsa sa nám vytvorí výborný výpek.
Po upečení mäso vyberieme, polejeme výpekom a necháme chvíľu odpočinúť. Do panvice nalejeme trochu vody a vo zvyšku výpeku rozpustíme a rozmiešame maslo. Získame omáčku. Zľahka prisolíme podľa chuti. Necháme prejsť varom. Opečenú rolku mäsa nakrájame na krúžky, krúžky položíme do panvice k omáčke a necháme dôjsť. Pridáme korenie a soľ podľa chuti. Mäso zľahka niekoľkokrát prelejeme výpekom, aby sa šťava dostala všade.

Ňoky:
300g tvarohu, 100g zemiakov uvarených v šupke, štipku sódy bikarbóny, soľ, 1 vajce, lístky medvedieho cesnaku, detská krupica (podľa potreby), 1 polievková lyžica olivového oleja, maslo, 1 ks šalotka

Postup:
V mise dôkladne zamiešame tvaroh, zemiaky, štipku jedlej sódy, vajce. Pridáme zopár lístkov medvedieho cesnaku. Cesto postupne zahusťujeme detskou krupicou tak, aby nám vzniklo kompaktné cesto. Z časti cesta vyváľame rolku. Nožom pokrájame na kúsky. Každý kúsok vidličkou stlačíme, čím si vytvarujeme ňoky.
Do osolenej vriacej vody pridáme trochu olivového oleja a vložíme ňoky. Premiešame, aby sa nezlepili. Necháme povariť cca 5 minút. Po uvarení dáme do misy. Pridáme zopár plátkov masla, aby sa nám nezlepili. Premiešame. Na panvicu si dáme maslo, rozpustíme. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a ňoky, ktoré prehrejeme. Pridáme celé lístky medvedieho cesnaku, ktorý podávame spolu s ňokmi k mäsu.

 

Dobrú chuť. 🙂

Vaša Iwka

 

Prečítajte si tiež: 6 spôsobov, ako prestať plytvať jedlom vo vašej kuchyni

 

Zdroj:/http://www.nebickovpapulke.sk/recept/pecene-maso-s-medvedim-cesnakom-a-tvarohovymi-nokmi

 

 

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.