Tekvice naši predkovia nazývali ,,svetlonos“

Vyrezávanie tekvíc sa stalo súčasťou týchto jesenných dní. Dnes sa dokážu vypestovať tekvičky rozmanitých tvarov, veľkostí a dokonca farieb.
Na Slovensku sa v posledných rokoch rozšíril starý keltský sviatok Halloween. Bol to pôvodne pohanský keltský sviatok konca leta Samhain, slávený za prvého mesačného splnu v znamení Škorpióna.
Kelti verili, že vtedy sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Ochranou proti týmto duchom bolo svetlo, najskôr v podobe ohnivých uhlíkov. Tekvice naši predkovia nazývali ,,svetlonos“.
Starí Slovania nadväzovali na dávnovekú mytologickú predstavu Keltov a chránili sa svetlom, ktoré nosili svetlonosi. Neskôr sa svetlo presunulo do tekvíc. Tekvice na našom území vyrezávali už naši predkovia. Volali ich svetlonos. Išlo o starý zvyk tzv. ,,hľadanie svetlonosa“. Keď sa ľudia vracali z návštev hrobov, tak mali tieto tekvičky pekne vydlabané a osvetľovali im cestu z cintorína. Svetielka svetlonosov, k tomu vôňa vareného vína, pečených gaštanov, pečenej pečiarky (druh tekvice) a rôzne strašidelné povedačky, je obraz zas toho, ako vyzeralo obdobie pred Sviatkom všetkých svätých na Slovensku.

Máme pre vás krátke video z National Women’s History Museum, ktoré skúma pôvod starého keltského sviatku Halloweenu a praktiky žien na prelome 20. storočia.

Stupava pozýva v dňoch 7. – 8. októbra 2016 na krásnu jesennú akciu pre jednotlivcov, ale aj pre rodiny s deťmi.

Príďte si vyrezať tekvicu, či poradiť sa s profesionálmi o pestovaní rastlín. Čaká na vás program ako vyrezávanie a zdobenie tekvíc, či poradenstvo záhradnej architektky a bylinkárky.
Na ,,Tekvicových dňoch“ bude možnosť občerstvenia a pre milovníkov kvetov predaj chryzantém, jesenných dekorácií i ovocných stromov.

Tekvica sa využíva nielen v potravinárskom, ale aj kozmetickom priemysle. Dužina tekvice obsahuje takmer 90 percent vody. Je bohatá na horčík, draslík, meď, selén, sodík, chlór, železo, zinok, fosfor, vitamín A, beta-karotén, alfa-karotén a luteín. Tiež obsahuje bielkoviny, vysoko kvalitné nenasýtené mastné kyseliny a omladzujúcu kyselinu nukleovú.
O tekvicových semienkach sa hovorí, že sú prírodnou zásobárňou zinku a železa.
Zo semien tekvice sa dá uvariť posilňujúci nápoj, ktorý sa vraj odporúča hlavne ženám – mamičkám tesne pred a po pôrode.
Tekvicový olej je zas úžasným masážnym prostriedkom.

 

Vaša Iwka

Zdroj:http://www.noviny.sk/zaujimavosti/153842-vyrezavanie-tekvic-nie-je-americky-zvyk-hovori-etnologicka
http://www.nutrition-and-you.com/pumpkin.html

 

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.