Svätý Mikuláš, jeden z najuctievanejších svätcov

b78162b5f8_57341288_o2

Mikuláš cnostný, skromný a dobrotivý muž, ktorý rozdával tajne chudobným darčeky, tak robí symbolicky až dodnes…

Sviatok svätého Mikuláša – 6. decembra sa už odpradávna spájal s vierou v bohatstvo

Kto bol Mikuláš?

Svätý Mikuláš bol syn bohatých a zbožných rodičov a narodil sa v roku 270 v Myre. Od mladého veku sa prejavoval ako veľmi inteligentný a cnostný človek. Svojou zdržanlivosťou, dobročinnosťou, nevinnosťou srdca, ale aj svätosťou života, bol vzorom pre svojich rovesníkov. Keď absolvoval svetské vzdelanie, začal sa pripravovať na kňazskú dráhu.
Po tom, ako bol vysvätený za kňaza, zasiahol krajinu mor, pri ktorom zahynuli v roku 300 jeho rodičia.

Veľký majetok, ktorý zdedil, sa nerozhodol využiť len vo svoj prospech, ale začal ho rozdávať chudobným

Nerozdával ho však verejne, ale tajne. Tak, že nikto nevedel, kto ten šľachetný dobrodinec je.

Legenda o Mikulášovi

Jeho najznámejším činom je zachránenie istých troch mladých panien. V meste žila rodina, ktorej otec mal tri dcéry. Keďže prišiel o všetky svoje peniaze, jeho dcéry nemali veno, a preto im nemohol nájsť ani ženíchov.
Keď sa to dozvedel Mikuláš, rozhodol sa im pomôcť. V noci dal do mešca peniaze a položil ich na okno domu, v ktorom rodina bývala. To isté urobil aj ďalšiu noc a majiteľ domu bol zvedavý, kto je ten dobrodinec. Na tretí deň si teda na Mikuláša počkal, keď dával mešec na okno. Poďakoval sa mu. Mikuláš mu povedal, aby toto tajomstvo neprezradil. Zmenil tak osud dievčat, ktoré sa mohli napokon šťastne vydať.

Mikuláš si s nevšednou obetavosťou a zmyslom pre spravodlivosť získal obľubu u najširších vrstiev ľudí. Zaslúžil sa o mier medzi cisárskym vojskom a obyvateľstvom. Nikdy nestál o svetskú slávu.

Veľmi skoro po svojej smrti sa stal jedným z najuctievanejších svätcov

V najväčšej obľube je však dodnes medzi najmenšími. Zachovali sa zvyky súvisiace s Mikulášskym obdarovaním všetkých detí. V predvečer sviatku navštevuje muž s bielou bradou deti a nadeľuje im sladkosti, ale ich aj dobrotivo karhá. Kedysi chodil s Mikulášom početný sprievod, ktorý tvorili zamaskované postavy, no neskôr ostali už len Mikuláš, anjeli a čert.

b78162b5f8_57341288_o2Mikuláš si obliekal tradičný odev biskupa, ktorý pozostával z plášťa s kapucňou lemovaného kožušinou, na hlave mal vysokú papierovú čiapku a v ruke berlu. Anjeli mali biele košele a čert si natiahol obvykle dlhý, čiernou srsťou von obrátený kožuch, prepásaný reťazou a na nej zvonce. Deti si pred nimi museli kľaknúť a modliť sa modlitbičku:

,,Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku, zlož tu svoju plnú nôšku, daj nám z tvojich darov trošku, či koníčka medového, či koláčka makového, veď ti strýčku Mikuláš, mnoho dobrých vecí máš.”

V súvislosti s týmto sviatkom sa konali mikulášske trhy. Na nich sa predávalo rozličné pečivo, figúrky, či iné drobné hračky, typické práve pre túto dobu. Boli z hliny, dreva alebo sušeného ovocia.
Mikulášska tradícia trvá niekoľko storočí až dodnes a má svoje pevné miesto aj v dobe, kedy sa už tradíciám nepripisuje taký význam.

Zaujímavosť

Meno Mikuláš bolo najobľúbenejšie v 12. storočí, používa sa však dodnes. Z neho vznikli odvodeniny ako Colin, Nicolson, Nixon, Nikolaj, Nicola, Nicolette, či iné.

Vďaka slávnemu biskupovi si už večer piateho decembra naše deti čistia čižmičky a ukladajú ich pod okná, či k dverám. Zaspávajú v očakávaní, že si v nasledujúce ráno nájdu obuv plnú sladkostí, ovocia, či drobností pre potešenie.

V dnešnej uponáhľanej dobe je čas vzácnosťou. No ak sa podarí nájsť pár chvíľ, môžete pripraviť deťom milé sladké prekvapenie. K udržaniu tradície totiž niekedy stačí málo, aj bez drahých darov.

Moje mikulášske medovníčky

Potrebujeme:

450 g hladkej múky, 50 g mletých orechov, 1 kávová lyžička škorice, trocha mletých klinčekov, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 150 g prášk. cukru, 125 g masla, 4 polievkové lyžice tekutého medu, 2 vajcia.

Postup:

Múku, orechy, škoricu, klinčeky, sódu bikarbónu a cukor dobre premiešame. Pridáme tuk, med a vajíčka. Vymiesime a prikryté necháme 2-3 hodiny pri izbovej teplote odpočívať. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na 0,5 cm. Formičkami vykrajujeme rôzne tvary (cesto trošku narastie). Poukladáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na asi 180°C asi 5 minút (pečieme v závislosti od typu rúry). Upečené môžeme ozdobiť cukrovou polevou.

Dobrú chuť. ?

 

Vaša Iwka

Prečítajte si tiež: “Ako žena k šťastiu prišla”

http://slovenske-zvyky.webnode.sk/kalendar-akcii/zima/na-mikulasa/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1%C5%A1_z_Myry

 

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.

Dostávajte každý týždeň do schránky naše články
Nikdy nedáme váš mail niekomu inému.