Prečo sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa

Správne potraviny na raňajky vám pomôžu sústrediť sa, dodajú vám silu a pomôžu vám udržať si zdravú váhu.
Moja matka mala pravdu: “raňajky sú naozaj najdôležitejším jedlom dňa.” Nielenže vám dodajú energiu začať nový deň, ale raňajky sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami, vrátane kontroly hmotnosti a zlepšeným výkonom. Slúžia na doplnenie energie po celonočnom hladovaní, takže tí, ktorí neraňajkujú „fungujú doobeda na rezervu”. Je dokázané, že pravidelný stravovací režim je spojený s menším rizikom prejedania sa v priebehu dňa a teda aj menšou pravdepodobnosťou vzniku nadváhy a obezity. Bez pravidelných raňajok tiež nebudete mať správne naštartovaný metabolizmus.

Čo si spôsobujeme, keď neraňajkujeme?
Po prebudení by sme mali raňajkovať najlepšie do hodiny.
Po nočnom hladovaní potrebuje naše telo “nakopnúť” k ďalším aktivitám. Ak sa nenaraňajkujeme ani nenadesiatujeme, môže byť pauza medzi jedlami až 16 hodín a viac. Organizmus potom počas dopoludnia funguje na rezervy a na svoju obranu spomalí metabolizmus. Keď sa potom napoludnie najete, telo si uloží energiu z jedla vo forme tukov a to vedie k nadváhe a obezite.

Dlhá pauza medzi jedlami prispieva k únave a zhoršenému sústredeniu.
Ak neraňajkujete máte s najväčšou pravdepodobnosťou večer nutkavú potrebu sa prejesť, pretože vaše telo potrebuje dohnať prísun energie. Lenže ak si doprajete výdatnú večeru, ráno opäť nemáte hlad a dostávate sa tak do začarovaného kruhu.

Niektorí na svoju obranu tvrdia, že neraňajkujú, aby chudli, že potom zjedia menej jedla. Keď telo ráno nedostane energiu, vezme si ju zo svalov. Človek potom prichádza o svaly, tuky zostávajú a metabolizmus sa spomaľuje.

Jesť zdravé raňajky (na rozdiel od tých, ktoré obsahujú šišky) vám môže pomôcť dodať:
– viac nutrične kompletnú stravu, viac živín, vitamínov a minerálnych látok
– zlepšenie koncentrácie a výkonu
– viac sily a vytrvalosti, pri fyzickej aktivite
– nižšiu hladinu cholesterolu
Je veľmi dôležité zvoliť si správne potraviny na raňajky. Zdravé jedlo na raňajky by malo obsahovať rôzne potraviny, vrátane ovocia, zeleniny, celozrnné výrobky, netučné mliečne výrobky a bielkoviny s nízkym obsahom sacharidov.
Dokonca aj keď si myslíte, že nemáte čas raňajkovať, existujú možnosti zober a choď, ktoré spĺňajú svoj účel.

Tipy na raňajky
Vegetariánska omeleta a celozrnná hrianka
Pečivo z celozrnnej pšenice s nízkotučným syrom, praženica s plátkom paradajky, alebo      chudej šunky
Smoothie s ovocím a nízkotučným jogurtom
Losos s 1/2 celozrnného pečiva s ľahkým smotanovým syrom
Celozrnné cereálie s čerstvým ovocím a nízkotučným mliekom
Ovsené vločky s odstredeným mliekom, hrozienkami a orechmi, 2 deci pomarančového džúsu
Jogurt s nízkym obsahom tuku a čerstvé ovocie
Smoothie a raňajková tyčinka
Na tvrdo uvarené vajcia a banán

Ideálne sú pomerne výdatné raňajky, ktoré by mali dodať približne 25% celkového energetického príjmu a malá desiata dopoludnia. Tento systém vám zabezpečí dostatok energie a vyrovnanú hladinu krvného cukru bez pocitu hladu.

Jozef

Facebook komentár
Jozef Kmeť

Jozef Kmeť

Som telom aj dušou športovec, mojou doménou sú cudzie jazyky a precestoval som svet hoci milujem teplo domáceho krbu. Aj ja chcem prispieť svojou troškou a obohatiť Ženy so Štýlom o niečo, v čom sa práve vy nájdete.