Všetko v “štýle” kávy. Už ste pili Kopi Luwak (kávu zvieraťa)?

Káva, kávička. Lovím v pamäti, kedy som podľahla tomuto voňavému pokušeniu. Ach, tak to už je naozaj dobrých pár rokov späť. Začiatky sa mi spájajú so zalievanou kávou, neskôr som prešla rôznymi typmi instantných káv až po “presíčka” v kaviarňach.

zenysostylom_pressoKáva je spoločenský nápoj. Kdekoľvek prídeme, prvá prichádza ponuka na kávu. No rituál kávy si vieme vychutnať aj sami. Taká ranná káva. Nemám problém si kvôli nej privstať.
A verím, že nás je viac.. 🙂
Po rokoch som sa opäť vrátila k svojej rannej ,,zalievanej klasike“ a dobré presso si nechávam len na návštevu kvalitnej kaviarne. Zvuk, keď sa melie káva a o chvíľu sa šíri neskutočná vôňa, zbožňuje väčšina z nás. Mletie kávových zŕn patrí k dôležitým procesom po samotnom pražení. Čiže záleží od kávovaru, jeho druhu a stavu, od hygieny. Nakoniec od prístupu baristu, ktorý kávu pripravuje.
Espresso. Predáva sa po celom svete, ale originál je len jeden. Ten je celosvetovo ocenený ako taliansky vynález. Espresso má svoje pravidlá výroby, parametre a tie by mali byť dodržané na celom svete. Stanovené sú Národným Inštitútom pre Talianske Espresso.
,,Káva, náš každodenný rituál.“
Espresso – nápoj, na ktorý má byť použité 7g kávy a 30 ml vody.
Ak chce niekto Espresso doppio dostane dvojitú dávku kávy a vody (14 g kávy a 60 ml vody). Ak si dá Caffe Lungo, káva bude slabšia, dostane len väčší objem vody (7g kávy a 60 ml vody).
Už ste si pýtali niekedy ,,Piccolo“? Tak si ani nepýtajte. Taká káva neexistuje. Hoci je u nás tento pojem zaužívaný, v zahraničí ho nepoznajú. Ak máte chuť na malú kávičku, pýtajte si Ristretto, čo je správny názov pre ,,malé presso“. Špecialisti nám radia vychutnať si kávu bez mlieka a cukru. No prax je iná. A práve preto je mnoho ochutených druhov káv. zenysostylom_capucinoNajznámejšie Cappucino, Caffe Latte, Latte Macchiato.
A ešte pár zaujímavostí o káve.
Denne sa na svete vypije asi 2,25 miliardy šálok kávy. Intenzita kofeínu je najviac efektívna medzi 9:30-11:30 hodinou. Už jedna šálka kávy zlepšuje obeh krvi. A smrteľná dávka kávy je asi 100 šálok.
Delikatesa labužníkov.
zenysostylom_cibetkaK najdrahším kávam patrí KOPI LUWAK (KÁVA ZVIERAŤA) so svojim jedinečným príbehom a neobvyklou cestou. Káva je nesmierne aromatická, mierne korenistá. Svojou chuťou pripomína viac čokoládu ako kávu.
Ovíjač škvrnitý alebo známy ako Cibetka –  podobná mačke, žije v Indonézii a Malajzii. Zbožňuje sladké kávovníkové bobule. Cibetka skonzumuje najkvalitnejšie plody, nastane fermentácia v ich žalúdku, čím sa stráca horkosť. Plody sú konzumované celé a celé sú i vylúčené z tela do voľnej prírody. Zrná sa po pozbieraní krátko pražia, čím vynikne jemná chuť. Kilo najlahodnejšej, najjemnejšej cibetkovej kávy stojí okolo 600 eur. A dostať ju už aj v kaviarňach na Slovensku.

Nech Vám chutí.

Vaša Iwka.

 

 

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.