Desiatujete?, mali by ste

Dobrý deň milé dámy, opäť som tu s článkom o zdravom stravovaní. Chcem nadviazať na predchádzajúci článok, ktorý bol o tom aké dôležité sú raňajky. Tento krát sa presunieme v čase o niekoľko hodín vpred a zameriame sa na desiatu. Povieme si niečo o tom, aké je dôležité desiatovať.

Nie každá z vás má čas a priestor na to, aby sa nadesiatovala. Dnes sa mnohé ženy v počas práce veľa presúvajú, preto je pre nich výhodné napríklad nasypať si do dlane pár orieškov, ktoré na podiv pokryjú potrebu organizmu a vy na dobu určitú nezaspíte za volantom, dostane vás to do želaného cieľa a pritom to nie je nič z čoho by ste mohli pribrať.

Desiatu netreba chápať ako veľkú porciu jedla, ktorého príprava by nám zabrala veľa času. Práve o to sa jedná, nech to netrvá príliš dlho, chce to niečo jednoduché. Ak by aj desiata, ktorú si pripravujete deň vopred musela byť predvarená, ako napríklad mrkva, stále si táto príprava nevyžaduje veľa času. Jednoducho si ju dáte variť súčasne s prípravou večere.

Tu máme niekoľko príkladov čo by mohla desiata obsahovať:

Mandle a marhule
Mandle sú veľmi bohaté na bielkoviny a vlákninu a tiež sú dobrým zdrojom horčíka a vitamínu E. Sušené marhule sú zase bohaté na karotény, ktoré znižujú riziko rakoviny hrdla a pľúc a poskytnú nám draslík, železo, vápnik, kremík, fosfor a vitamín C. Doprajte si zmes mandlí a marhúľ a dodáte vášmu organizmu všetko, čo potrebuje.
Jogurt a med
Jogurt obsahuje málo tuku – samozrejme, ak si nevyberáte vysokotučné typy – má vysoký obsah vápnika a je dobrý pre naše črevá. A čo med? Med prispieva k zvýšeniu hladiny ochranných antioxidantov a môže byť tiež užitočným doplnkom stravy pre ľudí s vysokým cholesterolom.
Jablká a hrušky
Jablká obsahujú veľa pektínu, rozpustnej vlákniny a tiež obsahujú antioxidant, ktorý môže znížiť škody spôsobené cholesterolom. Majú vysoký obsah vody, čo prispeje k tomu, že nebudeme pociťovať smäd.
Horká čokoláda
Tmavá čokoláda, obsahujúca najmenej 70 percent kakaovej sušiny, je dobrým zdrojom antioxidantov, predovšetkým flavonoidov, ktoré sa nachádzajú aj v zelenom čaji a červenom víne.
Mix semienok a hrozienok
Semienka majú vysoký obsah bielkovín a sú dobrým zdrojom rastlinných sterolov, zložiek, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu a zlepšujú imunitné funkcie.
Vajíčka natvrdo
Vajíčka patrili vždy k zdravej výžive, i keď v ostatnom čase počúvame rôzne názory. Ak si chcete v priebehu dňa doplniť proteíny, zjedzte jedno alebo dve natvrdo uvarené vajíčka.
Mrkva
Mrkva je jedným z najlepších zdrojov vitamínov. Jedna mrkva strednej veľkosti nám poskytne viac ako dennú dávku vitamínu A. Mrkva je tiež bohatá na vlákninu, antioxidanty a minerály.

Niekoľko hotových kombinácií:
Kombinácia semiačok a orechov
pomarančová šťava + slnečnicové semienka
jablká + vlašské orechy
mandle + hrozno
tekvicové semiačka + hruška
biely jogurt + slnečnicové semienka

Kombinácia pohánkových/ovsených vločiek
mandľové mlieko + pohánkové vločky
biely jogurt + ovsené vločky + maliny
kefírové mlieko + ovsené vločky + slnečnicové semienka
biely jogurt + med + pohánkové vločky
tvaroh + med + pohánkové vločky

Nakoniec by som tému uzavrel tým, že ak aj zjete niečo, čo nie je práve najzdravšie a obsahuje to napríklad veľa sacharidov, netreba si hneď zúfať. Ak vás tieto sacharidy udržia na nohách, počas dňa ich spálite, hoci je to krok vzad v dosiahnutí cieľa, treba si dať záväzok že nedovolíte, aby sa to stalo pravidlom.

Nasledujúci článok venujem obedu, veľmi dôležité jedlo dňa. Ťažké jesť zdravo pokiaľ sa dnešný trend nesie v duchu reštaurácií, verím ale že spolu nájdeme zlatú strednú cestu.

Jozef

Prečítajte si tiež súvisiaci článok:
Prečo sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa

 

Facebook komentár
Jozef Kmeť

Jozef Kmeť

Som telom aj dušou športovec, mojou doménou sú cudzie jazyky a precestoval som svet hoci milujem teplo domáceho krbu. Aj ja chcem prispieť svojou troškou a obohatiť Ženy so Štýlom o niečo, v čom sa práve vy nájdete.