,,Dni zelá“ v Stupave, už naši predkovia na kapustu nedali dopustiť

,,Dni zelá“ v Stupave. Termín konania: 30.9.2016 – 2.10.2016

Vedeli ste, že kapusta má vraj vyšší obsah vitamínu C ako citrónová šťava?
Už naši predkovi na ňu nedali dopustiť. Starí Rimania ju považovali za všeliek.
Tento rok budú ,,Dni zelá“ sláviť jubilejný 20. ročník, nenechajte si ujsť najväčší festival na Záhorí.
Slávnosti kapusty v Stupave patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať tradičnú kultúru. Koná sa od 30. septembra do 2. októbra 2016.
Účinkujúci hostia prídu i zo susedných regiónov Dolné Rakúsko, Južná Morava a Mosony- Sopron-Györ.
Hlavnou myšlienkou celého podujatia je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou a vynikajúcou kvalitou.
Každý rok je súčasťou slávnosti aj trojdňový Remeselnícky jarmok a výstava Úroda. Lákadlom pre návštevníkov je súťaž vo varení kapustnice „My varíme ze zelá“. Festival určený širokej verejnosti bude plný súťaží a gastronomických variácií.
Okrem toho je pripravený bohatý kultúrny program s koncertami, a tiež výstava súčasnej keramikárskej tvorby, či výstava ručných prác a výstava obrazov. Tie potešia všetky vekové kategórie návštevníkov.

Nedeľné ukončenie ohňostrojom bude krásnou bodkou za každoročnou slávnosťou v Stupave.
Kapusta, zdroj vitamínov. Alebo ako sa hovorí: ,,Od kapusty chlap je hustý…“ 🙂

Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania. Tí zistili, že kapusta sa dá nakladať a tým jej dali nový rozmer.
Dokonca aj Hippokrates poznal liečivé účinky tejto zeleniny. Strúhanú kapustu so soľou vraj predpisoval svojim pacientom pri rôznych problémoch. Kapusta obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a najlepšia je v surovom stave.
Dnes už existuje viac ako 400 odrôd líšiacich sa navzájom tvarom listov, pevnosťou a farbou hlávky, od bielej, cez zelenú až po fialovú a purpurovú.

Zaujímavosť
V minulosti ľudia kvasili kapustu v sudoch. Narezanú kapustu šliapali zväčša ženy.
Žena, ktorá v sude vykonávala túto činnosť, mala byť ťažšia. Ľudia sa pri tom zabávali a spievali ľudové piesne.

 

Vaša Iwka

 

Zdroj:/http://slovakia.travel/dni-zela-2016
http://www.nazdravie.sk/zazracna-moc-kapusty/

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.