Nedávno som písala článok o tom, či láska prechádza cez žalúdok. Dnes chcem napísať ako prechádza láska do jedla. Úplne opačná strana pohľadu.
Láska vkladaná do alchýmie varenia, alebo pečenia je tou najdôležitejšou ingredienciou.
Varím a pečiem rada, a často. Bolo obdobie kedy som piekla aj na objednávky. Piekla som od stredy do nedele. Torty rôzneho druhu. Narodeninové, krstinové, svadobné, promočné, detské, ale aj tie pre dospelých. Chodila som na workshopy a nasávala všetko, čo moje oči videli a všetko, po čom moje srdce pišťalo. Nakupovala som pomôcky na prácu s poťahovou hmotou, a na modelovanie z marcipánu. Nechávala som v obchodíkoch s cukrárenskými pomôckami stovky eur a neľutovala som ani jedno.
K pečeniu ma doviedla láska
Láska k mojej dcére. Bola maličká keď jej lekári naordinovali bezlepkovú diétu. Predstava, že nebude mať ozajstnú narodeninovú tortu ma nútila “listovať” na internete. Hltala som stránku za stránkou a učila sa piecť s bezlepkovými surovinami. Prvá narodeninová torta mojej dcérky síce nebola dokonalá, ale bola robená s láskou.
Keď sfukávala prvé sviečky na torte, moje oči plakali dojatím a srdce plesalo šťastím.
Postupne som na sebe pracovala. Modelovala som z marcipánu figúrky z rozprávok, kvety a rôzne ozdoby. Skúšala rôzne cestá na korpusy. Ochutnala neskutočné množstvo plniek. A keď mal o päť rokov krstiny môj syn, torta bola nádherná.
Láska k deťom ma naučila byť trpezlivou a pracovať sama na sebe, nielen v pečení.
Tak isto je to aj s varením. Keď varíte pre niekoho, na kom Vám záleží, tak vždy do tohto diela vkladáte lásku. Lásku, ktorá je jednou z najdôležitejších ingrediencii celého nášho bytia.
Dnes torty na objednávky už nepečiem. No pre mojích blízkych tú tortu vždy s láskou pripravím. A radostné iskričky v očiach oslávenca je pre mňa to najsilnejšie ĎAKUJEM.
Viki
Prečítajte si tiež: Prechádza láska cez žalúdok?