Magdalena Dobromila Rettigová
Pred vyše 230 rokmi sa narodila slávna kuchárka, žena, ktorej láskou bolo varenie.
Ako malej jej mama spálila bábiku a učila ju ženským povinnostiam. Vďaka tolerantnému manželovi sa stala známou až dodnes.
Narodila sa do rodiny úradníka 31. januára 1785 s menom Magdalena Artmannová. Vtedy ešte nikto netušil, že na svet prišla autorka najslávnejšej kuchárskej knihy v českej histórii, tiež česká spisovateľka a buditeľka, autorka kuchárskych kníh, básní, divadelných hier a próz.
Dodnes ostal známy výrok určený šikovným kuchárkam:
“Varíš ako Rettigová!”
Magdalena mala ťažké detstvo. Mama ju vychovávala v prísnom duchu. V tom čase musela každá mladá deva ovládať ručné práce, viesť domácnosť a bolo na matke, ako to svoju dcéru naučí. Magdalenu jej matka rozhodne nešetrila a ako päťročnú ju začala pripravovať na ženskú úlohu. V piatich rokoch jej dala ihlice na pletenie do rúk, aby si sama uplietla ponožky. K tomu dodala, ak si ich neupletie sama, tak ich mať nebude. Navyše jej spálila drevenú bábiku, pretože bolo vraj hanbou, aby sa v piatich rokoch ešte hrala.
Malú Magdalénu poznamenala otcova smrť a smrť súrodencov. S matkou sa obe presťahovali do Prahy. Magdalena už v detstve prejavovala vysokú inteligenciu a záujem o učenie. Učila sa veľmi dobre a vďaka rodinnému priateľovi sa dostala aj k čítaniu rôznych kníh. Učila sa nemecky.
V roku 1807 sa vydala za súdneho úradníka a spisovateľa J.S. Retitga, ktorý ju uviedol do českej spoločnosti. Manžel zastával ako právnik funkciu radného, v niekoľkých mestách východných Čiech. Bol to moderný muž, ktorý svoju ženu neobmedzoval, práve naopak obdivoval jej talent a radil jej s uverejňovaním jej básní.
Mal porozumenie pre svoju pracovitú a aktívnu manželku, ako máloktorý muž v tej dobe. Narodili sa im tri deti a ich dcéra sa neskôr stala známou speváčkou. Magdalena bola prototypom emancipovanej ženy vtedajšej doby. Pojem emancipácie ženy sa vnímal tak, že ide o ženu, čo sa stará poriadne o rodinu a domácnosť a pokiaľ jej ostane nejaký ten čas, tak sa vzdeláva a vzdelávanie posúva aj ďalej ostatným.
Magdalena sa vzdelávala a okrem toho učila aj meštianske dievčatá k vedeniu domácností. Tiež vydala niekoľko poviedok pre mládež, určené najmä pre dospievajúce dievčatá. Bola výbornou rečníčkou, a tiež je pokladaná za zakladateľku českej červenej knihovne. Neskôr sa venovala výlučne literatúre. Šírila národné povedomie a osvetu v ženskom meštianskom prostredí.
Najznámejšia je však vďaka svojej kuchárskej knihe ,,Domáca kuchárka“, vydaná po prvýkrát v roku 1826, ktorou šírila recepty českej kuchyne. Kniha sa šírila v mnohých podobách, viac ako sto rokov. Je krásne doplnená zábavnými vsuvkami z vlastného života autorky, spolu s jej poviedkovou tvorbou.
Magdalena Dobromila Rettigová zomrela 5.augusta 1845 v Litomyšli.
Bola prvá autorka českých kuchárskych kníh, a tiež autorka sentimentálnych poviedok
Patrí medzi popredné osobnosti českého kultúrneho života.
Zopár receptov z kuchárky Magdaleny Dobromily Rettigovej:
Koláče žĺtkové
Daj do hrnčeka osem žĺtkov, šestnásť lyžíc smotany, štyri loty rozpusteného masla, pol druhého lotu rozrobených lisovaných kvasníc, tri lyžice tlčeného cukru, s pol citróna skrájenou kôru a kávovú lyžičku soli, rozkloktej to dobre a zadělej tým dva džbánky pekné múky, ktorú si bola predtým na misku prichystala, urob veľa tuhé cesto a dobre ho vytlčie; potom posyp malý obrúsok múkou, daj cesto do neho, zákruty konca obrúska voľne dokopy a vlož ju do teplej vody, ktorú v nejakej hlbokej nádobe pripravenú mať musíš, postáv nádobu na teplé, nie však na horúce miesto a nechaj cesto kysnúť; keď cesto navrch vody vypláva, teda ho vyber a trochu v obrúsku vytlač, potom ho daj na dosku posypanú múkou, rozvaľkajte ho na prst hrubo a vypichujte z neho tvorítkom malé okrúhle koláčiky, tieto pomaž rozkloktaným vajcom, daj doprostred každého malý kúsok dobre upravených lekváru, na tieto polož polku na šírku rozrezané olúpané mandle a nechaj koláčiky zvoľna piecť.
Rýchle rožteky
Utri dobre pol libry čerstvého masla, a medzi trením vlej do neho plný kávový koflíček vlažnej vody; musíš ale náhlivo miešať; potom daj do toho múky toľko, čo by cesto bolo asi tak husté, ako na trené knedličky (kuzel ako su nukers), trochu ho osoľte, postáv do chladného miesta a nechaj ho asi pol hodinky stuhnúť; potom z neho náhlivo rob vo chlade malej placaté rožteky, oblohe je pekne tuhým snehom a cukrom, posyp je veľa strúhanými mandľami (medzi cukor a mandle môže sa zmiešať tiež tlčenie Vanilia, tak sú ešte lepšie) a nechaj ich náhlivo upiecť, načo je dobre posyp cukrom.
Vysvetlivky
1 Libra : 0,512 gramov
1 Lot : 16 gramov
Vaša Iwka
Prečítajte si tiež: Božena Němcová žila v ponižujúcej chudobe a často aj o hlade
Zdroj:/https://cs.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Dobromila_Rettigov%C3%A1
http://zlatyfond.sme.sk/dielo/5015/Rettigova_Domaci-kucharka/25#ixzz4SFBe0oIf