Vyhladené vrásky zo špenátu, mrkva ako luxus, rebarbora na lásku a iné jarné zeleniny

Máte radi zeleninu? Otázka, na ktorú odpovedáme až na malé výnimky kladne. Niektoré druhy jarnej zeleniny konzumujeme surové, iné krátko podusíme, či povaríme, aby sme nestratili cenné látky, ktoré obsahujú. Bohatým jarným výberom zeleniny si tak môžeme vyčarovať na tanieri pestro-farebné kreácie. Zeleninu najradšej nakupujeme na trhoch, no najviac sa tešíme, až si ju budeme zberať zo svojich záhonov. Okrem dobrého pocitu z vlastnej práce, nás bude hriať pri srdiečku, že jeme naozaj zdravú zeleninu bez dusičnanov.
Ponúkam Vám zopár informácií o niektorých druhoch jarnej zeleniny a ich liečivých účinkoch.
Medvedí cesnak – Divý cesnak – pre silu medveďa.
Keď sa na jar medveď prebudí zo zimného spánku, prvé, čo urobí, pustí sa hľadať rastlinu s cesnakovou vôňou. Vedie ho inštinkt, aby si po zime prečistil žalúdok, črevá a krv. Vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily. Má vlastnosti ako cesnak kuchynský, len oveľa liečivejšie. Je vhodný ako súčasť jarných kúr.
Mladá cibuľka – afrodiziakum.
Má antibakteriálny účinok, vhodná proti infekciám. Obsahuje vysoký obsah vitamínu C a je bohatá na železo. Účinne znižuje krvný tlak a hladinu cukrov v krvi. V minulosti bola cibuľka považovaná za významné afrodiziakum!
Rebarbora – rastlinka lásky.
Známa najmä z čias našich babičiek, no dnes sa opäť vracia na naše trhy. Je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv a činnosť mozgu a nervov. Má nadpriemer vápnika, potrebného pre ženy v menopauze. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Podľa mágie sa rebarbora považuje za,, rastlinu lásky“. Najväčší účinok má rebarbora v koláči, k tomu pridajte čerešne alebo jahody. Ale chutí aj k rybám.
Reďkovka – antibiotikum z prírody.
Reďkovka červená – výborná na trávenie. Reďkovky patria medzi prvú jarnú zeleninu, sú nízkokalorické, obsahujú málo tuku, sú vhodnou zeleninou pri redukčnej diéte. Okrem vody reďkovka obsahuje aj dôležité minerálne látky a to draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok, vitamíny skupiny B a vitamín C. Povzbudzuje chuť do jedla.
Reďkovka čierna – má liečivé účinky.
Ocenia ju hlavne pacienti trpiaci poruchami činnosti pečene a žlčníka, s výskytom žlčových kameňov, zápchou, plynatosťou, či pocitom ťažkosti po jedle. Pôsobí posilňujúco na črevá, zvyšuje ich peristaltiku, lieči kašeľ, rozpúšťa hlieny.
Reďkovka biela – výborná na chudnutie.
Účinkuje ako prvá pomoc po skonzumovaní ťažkých, mastných jedál. Podporuje zdravé trávenie, slúži aj pri problémoch s nadváhou. Štiepi tukové zásoby, má nízky obsah kalórií. Je jemne sladká, oproti červenej reďkovke, ktorá chutí pikantnejšie a ostrejšie. Lieči obličkové kamene, oproti červenej, ktorá je ako preventívny prostriedok pred vznikom močových kameňov. Reďkovke hovoríme aj ,,prírodné antibiotikum“, ničí vírusy a baktérie.
Reďkovka zlatá – zeleninová kuriozita.
Zaujímavá reďkovka oranžovej farby so zlatistou mäkkou dužinou a mierne sladkastou chuťou. Na trhu dostať aj fialovú alebo dvojfarebnú reďkovku.
Cuketa žltá – Pre štíhlu líniu.
Šťavnatá diétna zelenina. Máva rôzne farby a tvary. Cuketa je jedným z najdiétnejších plodov. Obsahuje až 95 % vody. Je bohatým zdrojom vitamínov A, C, kyseliny listovej a draslíka. V diétnych pokrmoch dokáže nahradiť zemiaky, koreňovú zeleninu, či dokonca mäso.
Špenát – Vyhladzuje vrásky.
Je skvelým zdrojom kyseliny listovej, preto sa odporúča predovšetkým tehotným ženám. Znižuje krvný tlak a chráni srdce. Dokonca vyhladzuje vrásky a tak zabraňuje predčasnému starnutiu.
Šalát hlávkový – Na dobré trávenie.
Hlávkový šalát je zdrojom vitamínov C, A, E, K a vitamínov skupiny B okrem B12. Obsahuje tiež horčík, draslík, sodík, fosfor, železo, vápnik, zinok, kobalt, meď a jód. Je osviežujúci a posilňuje imunitu. Poznali ho už starí Gréci a Rimania.
Mrkva – Luxus v kozmetickom priemysle.
Zásobáreň cenných biolátok, beta- karotén, vitamín A. Ďalej obsahuje vitamíny E, D, K, vlákninu, cukor, selén, lecitín, draslík, vápnik, vodík, horčík, železo, meď, fosfor, kobalt a jód. V semienkach sa nachádza predovšetkým silica – éterický olej, ktorý sa používa ako luxusný kozmetický preparát. Tieto látky zvyšujú odolnosť nášho organizmu predovšetkým proti infekciám. Zlepšuje zrak. Hovorí sa, že v mnohých prípadoch napomáha dlhodobé pitie mrkvovej šťavy proti neplodnosti.

Prajem dobrú chuť! 🙂

Vaša Iwka

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.