TOXICKÉ VZŤAHY

V súčasnom svete, kde vzťahy tvoria základ našich životov, je dôležité venovať pozornosť ich kvalite. Toxické vzťahy môžu byť deštruktívne a ovplyvňujú naše fyzické a emocionálne zdravie. Viete, kedy zbystriť pozornosť a z takéhoto vzťahu radšej rýchlo vycúvať?

TOXICITA VZŤAHOM NESVEDČÍ

Nikto nie je dokonalý. A tak, ako sa problémy vyskytnú v partnerských vzťahoch, nevyhýbajú sa ani tým pracovným či kamarátskym. Otázka ale znie, kedy je všetko v medziach únosnosti a kedy sa na ľudí v našom okolí a ich správanie treba pozrieť detailnejšie. Toxický človek vyvoláva konflikty, napätie a nepokoj. A to stále nie je všetko. Výstražným signálom je, ak je takéto správanie nielen pravidelné ale aj vtedy, keď negatívne ovplyvňuje váš život.

SIGNÁLY, KTORÉ HO ODHALIA

Identifikovať toxického človeka môže byť náročné. Medzi hlavné povahové črty však patrí okrem negativity, sklonu k pesimizmu aj fakt, že sa často sťažujú a iných kritizujú. Toxickí ľudia sa neštítia manipulácii a kontrolnému správaniu. Navyše sa snažia iných ovplyvňovať a riadiť ich podľa svojich potrieb. Často sa sústredia len na seba, ignorujú pocity ostatných a majú tendenciu byť egocentrickí. Je to aj tým, že vo väčšine prípadov majú obmedzenú schopnosť empatie, vo svoj prospech využívajú klamstvá či falošné správanie na dosiahnutie svojich cieľov, nebránia sa dráme ani vyvolávaniu konfliktov. A prečo je tomu tak? Azda najväčším a najčastejším dôvodom je to, že druhá strana nemá jasne určené vlastné hranice. A tak sa veľmi ľahko toxickým ľudom prekračujú. 

NAUČTE SA BRÁNIŤ

Berie vám energiu, spôsobuje stres a negatívne ovplyvňuje vaše sebavedomie? Ak ste aspoň raz súhlasne prikývli hlavou, niečo nebude v poriadku. S najväčšou pravdepodobnosťou máte tú česť stáť zoči voči toxickému vzťahu. A je úplne jedno či ide o partnera, rodinné vzťahy, najbližšiu priateľku či kolegyňu v práci. Ak ste toxicitu identifikovali a zachytili, ste na dobrej ceste sa jej postaviť alebo zo vzťahu definitívne vycúvať. Ako na to?

NAUČTE SA HOVORIŤ „NIE“

Oslobodzujúce slovo, ktoré hneď nemusí znamenať konflikt. Postavte sa konečne sami za seba a určite si hranice, ktoré nikto nebude prekračovať. Bude sa vám oveľa ľahšie dýchať.

NEOBVIŇUJTE SA

Nie, nie je to vaša chyba. Za toxický vzťah je zodpovedný ten, kto ho spôsobuje. Nie vy, ako obeť. Uvedomte si, že nie vždy je všetko vaša chyba a pripustite si, že máte právo na zdravé a výživné vzťahy, ktoré majú prinášať radosť.

KOMUNIKUJTE

Nenechajte sa toxickým človekom zahnať do kúta. To je presne to, čo svojim správaním sleduje. Nebojte sa komunikovať svoje potreby a pocity, len sa vyhnite dráme, ktorá sa od vás v tomto druhu vzťahu takpovediac očakáva. Naučte sa viesť pokojný a konštruktívny rozhovor. Ak vás druhá strana panovačne nechce pochopiť, je čas odísť. Navždy.

PRACUJTE NA SEBE

Zutekať z boja je ten najjednoduchší spôsob. Predtým, ako poviete definitívne zbohom, pracujte na svojom sebavedomí a sebaláske. V pokoji nájdete najviac odpovedí a časom určite pochopíte a nájdete odpovede na to, či existuje šanca na nápravu. Nedajte si vziať rešpekt a sebavedomie len preto, že chce mať niekto nad vami moc.

Michaela

Foto: Shutterstock

Facebook komentár