Čokoláda, pochutina z kakaových bôbov, ktorými kedysi Aztékovia platili za sex… Príbeh Marie Dellucovej a jej unikátne čokoládové výrobky si môžete kúpiť aj dnes…
Čokoláda je najobľúbenejšia sladkosť na svete. Vyrába sa z plodu kakaovníka. Už starí Aztékovia verili, že v kakau je obsiahnutý duch Boha a od tradičného nápoja očakávali prísun energie. Sušené kakaové bôby používali aj ako cenné platidlo. Za štyri kakaové bôby sa dal kúpiť zajac, za desať bôbov láska a sex na jednu noc a za sto semien si ich majiteľ mohol zadovážiť otroka.
História čokolády sa v Európe začala písať od 15. storočia, kedy španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz priviezol znalosti o výrobe horúceho povzbudzujúceho nápoja ,,xocolati“. Pri dobývaní Mexika Cortézovi zachutila čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny, podávaná na slávnosti pri stretnutí s vládcom Aztékov – Montezumom. Okrem kakaových bôbov však do nápoja pridávali aj kukuricu, vanilku, korenie či med. Kakaové bôby boli veľmi vzácne, a preto z nich vyrobený čokoládový nápoj mohli piť iba panovníci.
Dnes sa čokoláda využíva v mnohých variantoch. V obchodoch dostať aj výrobky, ktoré sú len náhradou čokolád. Najzdravšia je tmavá čokoláda bez rafinovaného cukru. Čokoláda je zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätia, stres, vyvoláva príjemné pocity a pokoj. Obsahuje anandamit, ktorý je prirodzeným mozgovým stimulátorom. Jeho vyššia hladina v krvi „spôsobuje“ príjemnú náladu. Ananda v starom jazyku sanskrt znamená ,,blaho“.
Vedeli ste že?
Prvú tabuľkovú čokoládu vyrobil v roku 1828 Holanďan Conraad van Houten. Dnes by však nikomu asi nechutila, bola hrudková. Až roku 1879 Rodolphe Lindt vynašiel zariadenie, ktoré premiešalo čokoládu tak jemne, že sa rozplývala na jazyku.
Marie Dellucová bola prvá žena, ktorá založila čokoládovňu po l sv. vojne pre kráľovský dvor. Jej unikátne výrobky si môžete zakúpiť i dnes v obchode ,,Mary“ v Bruseli.
Tento deň môžeme osláviť s úsmevom na tvári a s najobľúbenejšou sladkosťou na svete. 🙂
Prajem krásny deň.
Vaša Iwka