Sú tuky v našej strave naozaj také nezdravé?

Dnes, v dobe internetu, je k dispozícii neuveriteľné množstvo informácií o dokonalom stravovaní. Toľko rôznych diét (či životných štýlov?), že zapamätať si aspoň polovicu z nich je hádam nemožné. Na jednej stránke sa možno dočítať, že tuky sú zlo, na druhej stránke sa práve tie preferujú. Počuli ste už o stravovaní LCHF (Low Carb, High Fat)? Ide o nízky príjem sacharidov a vysoký príjem tukov. Znamená to minimum cukrov, pečiva, ryže či cestovín. A naopak, veľa mäsa, rýb, vajec, rastlinných tukov.

Švédska lekárka Annika Dahlqvist, nazývaná tiež priekopníčkou LCHF, pred viac ako 10 rokmi sama na sebe túto metódu vyskúšala. Okrem toho, že stratila 20 kilogramov, zároveň necítila hlad a cítila sa výborne. Takúto stravu začala odporúčať aj diabetikom 2.typu a svojim pacientom. Mala veľa odporcov a koncom roka 2005 na ňu bola podaná sťažnosť za tieto odporúčania. V roku 2008 prišla na základe vedeckých dôkazov odpoveď, že takýto typ stravovania je vhodný pre pacientov s nadváhou či cukrovkou 2.typu. Následne sa LCHF začalo odporúčať a stalo sa populárnym. Tento trend pretrváva vo Švédsku dodnes a má veľa priaznivcov nielen z okruhu lekárov. Revolúciu v tamojšom stravovaní priniesla žena, ktorá sa nenechala zastrašiť a išla za svojím cieľom.

Ako to teda naozaj s ideálnym stravovaním je, si asi každý musí vyskúšať sám na sebe. A to, čo vyhovuje jednému človeku v jeho stravovaní, môže byť pre druhého neakceptovateľné a je to tak úplne v poriadku.

Lu

Prečítajte si tiež: Choroba ako prestávka na uvedomovanie?

Zdroje:/http://foodandhealthrevolution.com/dr-annika-dahlqvist-md-the-first-lchf-pioneer/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Annika_Dahlqvist

Facebook komentár
Lu Ladecká

Lu Ladecká

Som lojálna voči veciam, ktoré mám rada. Predtým než si ich obľúbim, podrobím ich dôkladnému prieskumu. Mám svoj štýl a ísť do hĺbky je jeho dôležitou súčasťou.