Šošovicu jedli už v neolite, Malacká šošovica

Malacká šošovica – 24. septembra 2016.

Ani tento rok sa nezaobíde bez tradičnej ,,Malackej šošovice“. Tradičné miesto bude na Kláštornom námestí v Malackách.
Šošovica je zázračný zdroj energie a podľa ľudovej tradície aj hojnosti. V mnohých regiónoch je to aj vianočné pôstne jedlo so symbolom zdravia a hojnosti.
V Malackách sa koná podujatie, ktoré prispieva k obnove lokálnych trhov pre sezónnych potravinových výrobcov, farmárov, záhradkárov a remeselníkov.
,,Malacká šošovica“ podporuje miestnych výrobcov, myšlienku zdravej alternatívy, dáva priestor remeselníkom a ich originálnym ručne robeným výrobkom a nekomerčnej zábave na jednom mieste.
Čo všetko na podujatí ešte nájdete?
Predsa šošovicu na rôzne spôsoby, zdravé jedlá, nápoje a iné dobroty.
Šošovicu jedli už v neolite.
Šošovica je jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých. Strukovina pochádza z Indie a pestuje sa hlavne pre svoje semená. Dorastá do výšky okolo 40 cm a semená sú ukryté v luskoch, obvykle po dvoch. Šošovica ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu. Má vraj tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Je to tak hlavne v Indii, ktorej obyvateľstvo tvoria predovšetkým vegetariáni.
Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia veľkosťou semien, a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna. Pestuje sa až päťdesiat druhov šošovice. Z diétnej strukoviny sa dá pripraviť množstvo chutných receptov.

Prajem dobrú chuť.

Vaša Iwka

Zdroj:/http://www.slovakregion.sk/malacka-sosovica-malacky-2492016
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0o%C5%A1ovica_jedl%C3%A1

Facebook komentár
Iwka Bašnáková

Iwka Bašnáková

Mám svoj štýl a prezradím vám z neho niečo. Nosím ružové okuliare a úsmev na tvári.