Aké barbarstvá na nás pácha kozmetický priemysel II. ?

Túto tému sme zľahka načrtli v článku Aké barbarstvá na nás pácha kozmetický priemysel I. ? Teraz už vieme, že tie chemikálie, ktorým sa zväčša bez obáv vystavujeme, sú nebezpečné a najmä ich nepredvídateľný účinok v kombinácii s ostatnými látkami, s ktorými denne prichádzame do styku.

Vlasy
Môžeme mať pocit, že keď si budeme umývať vlasy tým správnym šampónom (či už šampón na objem alebo na mastné/suché vlasy), tak budú zdravé a oživené. Bohužiaľ, časť vlasu, ktorá vystupuje z kože, je mŕtva. Vo vlasovom kmeni sú iba odumreté bunky a práve na ne sme ochotní míňať toľko peňazí a času. Šampón teda nikdy nebude oživovacím prostriedkom – mŕtvych nevzkriesi. 2Drvivá väčšina šampónov je práve z dráždivých detergentov, ktoré sú vyrobené pomocou chemických procesov, to je to klasické povestné SLS a SLES (Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate) – vysušujú vlasy a dráždia vlasovú časť hlavy. Ich používanie môže mať za následok suché vlasy a svrbiacu kožu. Nedajme sa oklamať pekným obalom s bylinkami, ktorý tvrdí, že sú v ňom čisté rastlinné esencie – cieľ je jediný, nalákať nás na kúpu. Zväčša rastlinné zložky tvoria 1% a zvyšok už len zmeska chemikálii. Opäť staré známe – v najväčšom supermarkete v meste prírodný šampón nekúpite, i keď obal bude krásne zelený. Autorka knihy V tvojom rúži je olovo upozorňuje aj na zložku „aróma“ (alebo aj parfum či fragrance) – za touto zložkou sa môžu skrývať toxické chemikálie. Čiže, treba sa vyhýbať nielen SLS, ale aj akýmkoľvek arómam, ktoré nemajú silicový pôvod (v prírodnej kozmetike sa používajú silice a tými sú prírodné esenciálne oleje, ktoré majú liečivé účinky). A ak už používame správny šampón, rozhodne by sme sa mali poobzerať aj po zelenších alternatívach pri kondicionéroch, stylingových prípravkoch a nezabudnúť tiež na farby na vlasy.

Tvár
Práve výrobcovia kozmetiky míňajú na reklamu viac peňazí než ktorékoľvek iné odvetvie. Čo dodáva tvári nádherný vzhľad? Je to pleť. Na to, aby pôsobila zdravo a žiarivo, je nevyhnutné, aby bola dobre hydratovaná a odpočinutá. Teda oddych, voda, zdravá strava a vhodné výživové doplnky sú účinnejšie desaťkrát viac ako drahý pleťový krém. Investujeme mnoho peňazí do rôznych zázračných pleťových masiek a pritom si jednu z tých najbezpečnejších čistiacich a prírodných vieme pripraviť samy doma za zlomok peňazí. Alebo ak potrebujeme hydratačnú masku, stačí zájsť do kuchyne a pripraviť si ju z gréckeho jogurtu, avokáda a jednej či dvoch lyžíc medu. A ak by ste z nej aj trošku zjedli, nič zlé sa nestane, práve naopak. To sa už o tých maskách v obchodoch povedať nedá, však? 1Ženy, ktoré používajú kozmetiku, sú každodenne vystavené parabénom. I keď s týmito chemikáliami vieme prísť do styku pri rôznych skrášlovacích výrobkoch, najviac sa to deje práve pri používaní pleťových krémov. Parabény sú účinné a lacné konzervačné látky a práve oni zabraňujú tomu, aby sa výrobok pokazil (sú najčastejšie označené ako látky s predponou etyl-, metyl-, propyl- či butyl-, napríklad etylparaben). Parabény však nie sú jedinou škodlivinou, sú to aj už spomínané syntetické arómy – čiže zmes chemikálii neznámeho zloženia a mnoho ďalších. Tou najjednoduchšou alternatívou pleťových krémov sú prírodné rastlinné oleje. To, že olej patrí len na suchú pleť, je už dávno mýtus – pre každý typ pleti sa dá nájsť vhodný olej. A ak si nájdete ten váš (čo sa môže zdať na prvý raz obtiažne, ale nie nemožné), potom po typických komerčných chemických krémoch už nebudete siahať. Už len z tej syntetickej arómy vám bude nevoľno.

Oči
Koža okolo očí je veľmi tenká a porézna. Krvné cievy sa vinú len milimetre od jej povrchu. To znamená, že čokoľvek na ňu nanesieme, ľahko preniká do krvného obehu a ten ich roznáša do vnútorných orgánov.3 Neznamená to, že buď si riasy namaľujete klasickou maskarou plnou chémie alebo sa jej v mene zdravia úplne vzdáte. Existujú aj zdravšie maskary a nemusia vašu peňaženku zruinovať. Opäť platí, kto hľadá, nájde. Aj prírodnú dekoratívnu kozmetiku. Naozaj sa to dá. Fínski výskumníci otestovali 88 farbív od 25 výrobcov. Desivé je, že zistili, že 49 z týchto očných tieňov obsahuje olovo, kobalt, nikel, chróm a arzén. Nechýbali ani minerálny olej, dimetikón či metakrylát. A toto by rozhodne nemalo byť niečo, čo by ste chceli mať na viečkach. Alternatíva sú minerálne pigmenty, ktoré sú prírodné a bezpečné. Rovnako dnes už nie je problém kúpiť ani minerálny make-up, lícenku či bronzujúci púder.

Lu

Prečítajte si tiež: Aké barbarstvá na nás pácha kozmetický priemysel III. ?

Zdroj:/Gillian Deaconová. V tvojom rúži je olovo

Facebook komentár
Lu Ladecká

Lu Ladecká

Som lojálna voči veciam, ktoré mám rada. Predtým než si ich obľúbim, podrobím ich dôkladnému prieskumu. Mám svoj štýl a ísť do hĺbky je jeho dôležitou súčasťou.